♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Blog

Zajímavosti o toaletním papíru

9. srpna 2021 / Aktuality

Věděli jste, že

- do výroby toaletního papíru se používaly kamínky, mech, kožešiny, náhražky z rýžové slámy či noviny?

- první toaletní papír byl vyráběn v Číně pro císaře již ve 14. století?

- existuje dokonce patent způsobu zavěšení toaletního papíru?

- 1 role váží přibližně 120g a že z jednoho stromu se vyrobí zhruba 45kg toaletního papíru?

- za 24 hodin „spláchneme do záchodu středně velký les?

Není papír jako papír. Pojďte se s námi podívat na zajímavosti okolo denně používané, nenápadné toaletní pomůcky, bez které si již dnes nedokážeme představit život!



 

Dnes máme na výběr nespočet druhů toaletního papíru klasického suchého, ale i vlhčeného toaletního papíru – jednovrstvý, dvou, tří či čtyřvrstvý, recyklovaný, jemný, extra jemný, s přidanými složkami aloe vera, heřmánek, bavlny, kokosu, vlhčený papír jako skvělý hygienický pomocník apod. Dříve však takový luxus neznali. Například v Číně vyráběli přibližně od roku 600 toaletní papír z rýžové slámy a to v produkci 750 000 listů ročně. Eskymáci používali sníh nebo mech, ovčí vlnu zase Vikingové. Historie je trochu bizardnější. Dokážete si představit, že byste si utřeli pozadí hlínou a kamínky jako antičtí Řekové nebo kukuřičnými klasy jako Mayové? Lákavější by byla osobní hygiena starých Římanů v podobě vlny a růžové vody či mycí houby na násadě namočené do vody, případně použití konopí.
 

Vzhledem k hygienickým návykům ve středověku, kdy se někteří lidé vody dokonce báli, pokud už se něco ve středověku k osobní hygieně používalo, byla to zpravidla, tráva, seno, hobliny, písek, kožešiny či jiné látky. Velký zlom přinesl vynález splachovací toalety Sirem Johnem Haringtonem v roce 1596. Od počátku 17. století se obvyklým toaletním papírem staly noviny pro svou dostupnost a kolem roku 1710 byl vynalezen bidet, který je od roku 2017 jedinou možností toaletní hygieny v Japonsku, kde je využívána bezpapírová toaleta na té nejsofistikovanější úrovni s mnoha chytrými funkcemi včetně vyhřívaného prkýnka či osvěžovače vzduchu, oplachu a sušení.
 

První továrně vyrobený toaletní papír byl prodán v USA v roce 1857 Josephem C. Gayettym, jednalo se o balíčky listů manilského konopí napuštěným výtažkem z aloe vera a o 22 let později ve Scott Paper Company namotali papír na rolku. Patent toaletního papíru na rolce byl však patentován až na sklonku roku 1891, kdy byla též nahrazena ostrá hrana dávkovače pro odtrhávání papíru jeho perforací. Ve stejném roce byl patentován ještě jeden dokument z roku 1883 a to v oblasti správného směru zavěšení role toaletního papíru. Někteří z vás teď možná kroutí hlavou, jiní se však smějí, protože jejich partner je rozčiluje, když toaletní papír dává obráceně. Co myslíte, jak je to správně od zdi nebo proti zdi koncem uvnitř?
 

Asi každý má přesvědčující argument, proč právě jejich způsob je správný, avšak vysvětlující dokument od Scotta Wheelera, který toaletní papír začal vyrábět v rolích a s perforací nám dá jasnou odpověď. Od zdi s koncem do prostoru! Jak ho věšíte vy?
 

Je k nevíře, že na evropském kontinentu otevřel první továrnu až v roce 1928 Němec Hans Klenk a díky americké společnosti Northern Tissue, která uvedla v roce 1935 na trh vylepšený jemný toaletní papír, který již nepřipomíná brusný kotouč se „toaleťák“ stal nezbytnou součástí snad všech domácností. Největší komfort přináší rok 1942 díky anglickému výrobci St. Andrew´s Paper Mill a jeho dvouvrstvém papíru. Další novinky jsou spojené s výrobou barevného či voňavého papíru, v devadesátých letech pak přišel na trh papír vlhčený papír od britské společnosti Andrex.
 

V SSSR se vyráběl papír až od roku 1969 a v paměti spousty z vás je jistě velký nedostatek toaletního papíru u nás po požáru Harmaneckých papíren v dubnu roku 1988.
 

Samozřejmostí toaletního papíru je absorpční schopnost a na rozdíl od papírových kapesníků či vlhčených ubrousků se v kanalizaci či septiku rozloží. Denně se spotřebuje zhruba 27 tisíc kilogramů „toaleťáku“, odhadem tedy „spláchneme“ okolo 600 stromů během 24 hodin. V zájmu ochrany životního prostředí tak od 90.let papírny nejen u nás, ale i ve světě vyrábí toaletní papír z recyklovaného papíru, který by neměl být bělen a tím se pomáhá snížit spotřeba dřeva.