♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Dávkování úklidové chemie

30. srpna 2018 / Rady a tipy

Správné dávkování čisticích prostředků je při úklidu velmi důležité. Rozhodně neplatí, že vyšší koncentrace čisticího prostředku znamená automaticky i lepší výsledek úklidu. Už samotná voda je účinným čističem. Její podíl na celkovém účinku čisticího roztoku je vysoký (kolem 50 procent). Čisticí prostředek její účinek nenahrazuje, pouze ho zvyšuje.
 

Pokud je čisticího prostředku příliš málo, není účinek čisticího roztoku optimální. Zkrátka svou silou na nečistoty nestačí. Určitě ale neplatí, že čím více čisticího prostředku, tím je zaručena větší čisticí síla. Přílišná koncentrace s sebou nese i riziko poškození čištěného povrchu v případě agresivnějších čisticích prostředků. Zbytečně „velkorysé“ přidávání čisticího prostředku do vody při úklidu navíc představuje v podmínkách profesionální úklidové firmy, která počítá uklizené povrchy na stovky metrů čtverečních denně, i obrovské finanční ztráty.
 

Nejdražší jsou z hlediska financí samozřejmě lidé, ale náklady na čisticí prostředky jsou také významnou částkou. Snaha ořezat tyto náklady na minimum při profesionálním úklidu ale musí nutně vést přes správný výběr čisticích prostředků. Je nutné zhodnotit poměr cena/výkon a při používání důsledně dodržovat optimální dávkování.
 

Poznatky z praxe ukazují, že je dobré při dávkování čisticího prostředku co nejvíce eliminovat lidský faktor. Ruční odměřování totiž vyžaduje pečlivost a disciplinovanost, na kterou se nedá vždy u úklidového personálu spolehnout. Fluktuace úklidových pracovníků je z obecného pohledu vysoká, kvalifikační požadavky na pracovní síly zase poměrně nízké. Vzhledem k tomu, že tento obor nepatří k nijak atraktivním, ani být příliš vysoké nemohou.
 

Úklidové firmy navíc mnohdy ani nehledí na dostatečné proškolování a vzdělávání úklidových pracovníků – ti pak berou svou práci jako stále se opakující rutinu a prostředky „odměřují“ od oka, pokud vůbec mají přibližnou představu o tom, jaká je správná dávka čisticího prostředku.
 

Řešením jsou dávkovací systémy. Dávkovací systémy samozřejmě zahrnují různá řešení, od těch nejjednodušších po automatické systémy umožňující obsluze napustit již přesně nadávkovaný roztok.
 

Nejde nutně o technologicky složitá řešení, existují však různé chytré produkty, které usnadňují dávkování čisticích prostředků. Jako je láhev s odměrkou na koncentráty společnosti Sucitesa. Je opatřena dvěma uzávěry, jeden je určen pro nalévání koncentrátu. Pak stačí stiskem lahve odměřit potřebné množství koncentrátu v prostoru pod druhým uzávěrem. A pak je možné tímto otvorem nalít koncentrát do připravené nádoby s vodou, bez nutnosti hlídat okamžik, kdy je nutné nalévání ukončit. Z lahve se vylije jen ono odměřené množství.
 

Existují také „chytré pumpy“, z nichž si obsluha jediným stisknutím nabere přesně stanovenou dávku koncentrovaného čisticího prostředku do kbelíku s vodou, nebo proporcionální dávkovače, které dokážou dávkovat i několik různých čisticích prostředků. Po připojení na vodovodní řad z nich vytéká hotový, optimálně nadávkovaný pracovní roztok, kde jsou voda a čisticí prostředky ve správném poměru.