♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Vysavače pro profesionály

2. prosince 2018 / Nákupní rádci

K profesionálnímu úklidu je nutná i profesionální výbava. To platí i pro vysavače. Pokud má vysavač vydržet větší zápřah než při běžném „domácím“ použití, není obyčejný domácí vysavač dobrou volbou. Nejen kvůli svým výkonnostním parametrům, ale i kvůli životnosti. Na to, aby vydržel každodenní zápřah, není zkrátka konstruován.
 

Životnost motorů používaných v domácích vysavačích nedosahuje maxima kvalitních jednofázových motorů používaných v komerčních vysavačích (zhruba 1 000 – 1 200 motohodin). Odlišné jsou i způsoby filtrace, vysavače určené pro použití v profesionálních podmínkách mohou mít i větší výkon motoru, různé speciální příslušenství, větší nádoby na odsátý materiál apod. Navíc i v kategorii profesionálních vysavačů je nutno rozlišovat. Je rozdíl mezi vysáváním koberců v kancelářích a podlah v těžkých průmyslových provozech, kde si vysavač musí poradit i s takovými nečistotami, jako jsou ocelové špony nebo rozžhavené okuje.
 

Pro provozy typu administrativních budov či ubytovacích zařízení jsou určeny lehké profesionální vysavače, tzv. komerční. Ty jsou odolnější, větší a výkonnější než vysavače z hobby marketů, ale jsou určeny pro jemnou práci v porovnání s průmyslovými vysavači určenými pro použití v dílnách, skladech a dalších průmyslových provozech.
 

Profesionální vs. domácí vysavače

Profesionální vysavače se od klasických vysavačů pro domácnost odlišují především vysokým sacím výkonem, který je vyjadřován hodnotami dosaženého podtlaku a množstvím průtoku vzduchu, který je možné přefiltrovat. Tyto hodnoty jsou u profesionálních vysavačů několikanásobně vyšší než u klasických domácích vysavačů, i přesto, že elektromotory používané pro pohánění sacích turbín nepřesahují v kompaktní třídě příkon 1100 W. Samozřejmě i mezi vysavači pro domácnost lze najít modely velmi výkonné.
 

U komerčního vysavače je ale kromě výkonu důležitá i jeho odolnost a spolehlivost daná robustnější konstrukcí a použitými materiály. Proto má kovová kolečka, kovový trup a také mnohem odolnější motor, který je konstruován na podstatně vyšší zátěž. Na vyšší zátěž je konstruováno i příslušenství.
 

Jak vybrat profesionální vysavač

Při výběru profesionálního vysavače je nutné vzít v úvahu více kritérií, než je jen velikost uklízené plochy. I když i ta je samozřejmě důležitá. Podstatný je ale i charakter vysávaného prostoru. Pro malé penziony s omezeným „manipulačním“ prostorem se hodí malý vysavač, už kvůli přejezdům přes práh, rovněž kapacita vysavače zde nebude hlavním kritériem a standardních 20 litrů bude dostatečných.
 

Naopak u větších prostor, jako jsou kanceláře a hotely, lze doporučit větší vysavač s pojezdem a držadlem pro pohodlné překonávání delších chodeb. Kromě toho je potřeba vzít v úvahu i to, kolik hodin denně má vysavač pracovat, jak má být odhlučněn a svou roli mohou hrát také jeho doplňky.
 

Samostatnou kategorií jsou pak průmyslové vysavače určené do těch nejnáročnějších podmínek. I mezi průmyslovými vysavači jsou různě výkonní a odolní pracanti. Pro lehké provozy (např. dílny či sklady) stačí lehčí typ, a naopak pro provozy jako ocelárny, slévárny, elektrárny či cementárny musí být vysavač z tlustého plechu.
 

Tipy pro správné vysávání:

1. Sáček není na škodu. U průmyslových vysavačů určených pro náročné průmyslové provozy není pro sáčky místo. U lehkých profesionálních vysavačů z kategorie komerčních jsou naopak sáčky ku prospěchu. Chrání filtr před větším znečištěním, navíc je lze po naplnění lehce vyjmout a vyhodit.
 

2. Textilní filtr se vyplatí. U profesionálního úklidu může totiž spotřeba papírových, objemnějších a více nákladných filtrů přesáhnout únosnou ekonomickou hranici.
 

3. Jeden směr nestačí. Pokud vysáváte koberce jen v jednom směru, nikdy z koberce neodstraníte úplně všechny nečistoty a prach, část jich může zůstat pod překříženými vlákny koberce. Pouze vysávání v obou kolmých směrech, tedy jak směrem od vás a zpět, tak zprava doleva, zajistí skutečně důkladné vysátí.