♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Stroje a chemie pro extrakční čištění

2. prosince 2018 / Nákupní rádci
I s tou nejhlouběji „zažranou“ a odolnou špínou v sedačkách si poradí metoda tzv. extrakčního čištění. Princip je jednoduchý. Je založen na regulovaném proudu teplé vody, kterou čisticí stroj vhání společně s čisticím prostředkem pod přiměřeným tlakem do čištěné látky a následně ji ihned vysává zpět do sběrného zásobníku. 


Účinnost čištění extrakční metodou je výrazně vyšší než u mechanického čištění vysáváním nebo ručním tepováním. Čištění vodním proudem s okamžitým odsáním zajistí šetrné vyprání koberce s dokonalým odsáváním přebytečné tekutiny a bez nežádoucího opotřebení a vytrhávání vlasu. Extrakčním čištěním dochází k odstranění skvrn, prachu, mastnoty, vsáklé i zadupané špíny a pachů, např. z cigaretového kouře. A to nejen z povrchu, ale i z hloubky celého koberce. Dochází k oživení barev a provonění celého interiéru. Využívá se i při čištění čalouněného nábytku (pohovek, křesel) nebo třeba interiéru automobilů

 

Extrakční čištění zbaví koberce a sedačky nejen všech možných „zažraných“ nečistot, ale také roztočů a jejich výkalů. Metoda není vhodná k odstraňování žvýkaček a vosku a nedokáže zcela napravit odbarvená a používáním hodně opotřebovaná místa, přesto výrazně zlepší vzhled textilie.
 

Jak na výběr extrakčního čističe

Účinnost extrakčního čištění je z velké míry závislá na parametrech použité technologie. Přístroje pro extrakční čištění se liší podle rozlehlosti plochy, kterou mají vyčistit. Od přístrojů pro domácí použití až po výkonné průmyslové stroje. Přístroje z kategorie hobby samozřejmě nejsou stavěny na to, aby dosáhly důkladného hloubkového čištění, spíš jen namokří povrch. A s jejich sacím výkonem to také není nijak slavné. Jde v podstatě o běžné vysavače doplněné tryskou pro vstřikování vody do koberce. Jejich použití v profesionální sféře proto nepřipadá v úvahu.
 

Ani extraktory určené pro profesionální použití nemusí být vždy robustní monstra. I tady se uplatňují ve velké míře stroje, které na pohled vypadají podobně jako běžný vysavač. Na rozdíl od svých „kolegů“ z kategorie hobby strojů však disponují podstatně lepšími výkonovými parametry a jsou vyrobeny z pevnějších materiálů, aby vydržely zápřah v profesionálních podmínkách. Příkladem takového stroje je extraktor Profi 50.1 CZ, určený pro úklid středně velkých ploch. Dodává se v setu s kovovou trubicí, hadicí, dvěma hubicemi a navrch i s pěti litry čisticí chemie.
 

Při výběru extraktoru je tak nutné uvažovat zejména o tom, jak velkou plochu má stroj obsloužit. Na tom závisí výkonové parametry, velikost stroje a také velikost nádob na čistou i špinavou vodu. Stroj je také třeba osadit vhodnou hubicí, která má u extraktoru integrovánu i nástřikovou trysku.
 

Parametry extraktoru

Tvar hubice je velmi důležitý pro maximální možné odsátí vody zpět. Hubice také může být vybavena válcovým kartáčem, který je vhodný zejména na koberce se střiženým vláknem. Jeho mechanický účinek zvyšuje čisticí efekt.
 

Ze všeho nejpodstatnějším parametrem ale je dostatečný tlak dávkovacího čerpadla, které dávkuje čisticí roztok do čištěného materiálu. Bez něj nelze dosáhnout skutečně hloubkového čištění. Tlak čerpadla totiž určuje, pod jakým tlakem je vháněn čisticí roztok do koberce. Ten musí být ale v rovnováze se sacím výkonem. Pokud je tlak čerpadla velký, ale stroj pak nedokáže důkladně odsát roztok z koberce, nebude výsledek uspokojivý.
 

Pokud je tlak čerpadla minimální, nedostane se čisticí roztok do hloubky koberce a namísto extrakčního nabídne spíš čištění povrchové.
 

U sacího motoru jsou důležitými parametry příkon a výkon. Příkon motoru je udáván ve W a jeho podtlak je udáván buď v mm/H2O, nebo kPa, popř. mbar. Tento údaj vypovídá o síle motoru, další údaj je průtok vzduchu v l/s, který udává kolik litrů vzduchu je motor schopný nasát za vteřinu.
 

Další informací o motoru je, kolik stupňů má turbína, což ovlivňuje výsledný výkon motoru a jeho otáčky. Kromě sacího výkonu čisticího stroje ovlivňuje jeho schopnost dokonale odsát zpět uvolněné nečistoty a zbytkovou vlhkost také konstrukce hubice.