♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Podlahové mycí stroje – pomocníci pro zářivě čisté podlahy

3. prosince 2018 / Nákupní rádci

Podlahové mycí stroje patří k typické výbavě úklidových firem. Jejich pořizovací náklady nejsou zrovna nízké. Investice do nich ale výrazně zvýší efektivitu úklidu hladkých podlah v rozlehlých prostorách. V případě podlah, kde se rozloha počítá na stovky či dokonce tisíce metrů, už manuální úklid totiž nepřipadá prakticky v úvahu.
 

Podlahové mycí stroje obstarávají dvě základní služby. Podlahu umyjí a rovnou i vysuší. Spojují tak v sobě schopnosti jednokotoučových mycích strojů pro drhnutí podlah a vysavačů. K základní výbavě každého podlahového mycího stroje tak patří nádrž na čistou a nádrž na odpadní vodu, diskové nebo válcové kartáče, sací motor a sací lišta.
 

Nádrž na čistou vodu je obvykle naplněna nejen samotnou čistou vodou, ale roztokem vody a čisticí chemie. Čisticí roztok pak z nádržky stéká na kartáče, které zajistí čištění podlahy. Po rozmytí nečistot na podlaze za pomoci kartáčů pak sací lišta zajistí stírání zbytkové vody. Ta je pak za pomoci sacího motoru odváděna sací hadicí z lišty do nádrže na špinavou vodu.
 

Účinnost mytí podlahovým strojem ovlivňuje i výběr odpovídajícího nástroje, kartáčů či padů a také technické možnosti stroje, jako je šířka záběru (maximální šířka stroje, kam až zasahují kartáče), šířka sací lišty, přítlak kartáče (tato veličina vyjadřuje maximální sílu, kterou stroj dokáže vyvinout na kartáč a tím pádem nakolik důkladně zvládne čistit podklad) apod. Pady jsou vyrobeny z polyesterových vláken a k dispozici jsou různé tvrdosti, stejně jako u kartáčů. Proto je třeba před volbou kartáče či padu o určité tvrdosti dobré provést na podlaze zkoušku a přesvědčit se tak, že zvolený kartáč nebo pad nepoškodí podlahu.
 

Výběr stroje

Při výběru stroje je nutné zaměřit se na základní funkční parametry. Mycí vlastnosti, dostatečné odsávání mycího roztoku a zejména kvalitní stírání do sucha. Je ale dobré si všímat i samotné konstrukce stroje. Zda je vyrobena z dostatečně odolných materiálů, jaká je kvalita jejich zpracování a také jak je zajištěn přístup k nádržím a motorům pro denní pravidelnou údržbu.
 

Základní dilema ale nastává u výběru kategorie podlahového stroje. Bude stačit stroj pro „chodící obsluhu“, tedy ručně vedený, nebo pro obsluhu sedící. Dilema volby mezi strojem pro chodící a sedící obsluhu rozsekne velikost čištěné plochy a také čas, za který musí být úklid hotov.
 

Stroje se sedící obsluhou mají až na výjimky výrazně větší obsah nádrží, zpravidla širší záběr pracovní plochy. Ručně vedený stroj má teoretický hodinový výkon maximálně do 4000 m2, stroj se sedící obsluhou má výkon podle velikosti i více než dvojnásobný.
 

I mezi ručně vedenými stroji jsou stroje určené pro menší plochy (které se ale díky své konstrukci vejdou i do velmi malých míst) a robustnější stroje pro úklid rozlehlejších ploch. Rozdíl můžeme ilustrovat na dvou zástupcích této kategorie strojů od stejného výrobce.
 

Malý podlahový mycí automat LAVOR Sprinter se díky svým kompaktním rozměrům vejde i do nejužších uliček či například mezi stoly a židle (zároveň se vyznačuje robustní konstrukcí z odolných materiálů).
 

Na větší plochy jsou pak určeny stroje s chodící obsluhou. Jako třeba NANOscrub B45 bateriový, který se pyšní hodinovým výkonem 1600 m2.

O volbě mezi podlahovým strojem ručně vedeným či se sedící obsluhou tak rozhoduje zejména velikost uklízené plochy, protože samozřejmě vyšší kategorie stroje představuje i podstatně vyšší pořizovací náklady. Nezanedbatelným faktorem při výběru stroje je ale členitost uklízeného prostoru.
 

Stroj s chodící obsluhou je nenahraditelný v členitých prostorách, stroj se sedící obsluhou je vhodnější při delších trasách. Obecně platí, že u větších ploch od zhruba 2500–3000 m2 je ekonomičtější stroj se sedící obsluhou.
 

Důležité je také vzít v potaz velikost nádrží, protože vhodně zvolená velikost nádrží usnadní práci obsluze. Příliš malé nádrže prodlužují dobu úklidu vzhledem k nutnosti častého vypouštění a napouštění, příliš velké nádrže u ručně vedených strojů bez automatického posuvu stroje mohou výrazně znesnadnit manipulaci.
 

Široké možnosti použití

Možnosti využití podlahových mycích strojů jsou velmi široké. Lze je úspěšně používat na všechny typy omyvatelných povrchů v závislosti na jejich typu a velikosti od PVC, marmolea a linolea až po povrchy z litého betonu, slinuté dlažby nebo přírodních a umělých kamenů. Dřevěné nebo jiné porézní povrchy je nutné před použitím strojů ošetřit podlahovou emulzí. Podlahové mycí stroje se naopak nehodí na drsné povrchy jako je nehlazený beton, asfalt nebo zámková dlažba.
 

5 zásad pro údržbu podlahového stroje

Podlahový mycí stroj představuje nezanedbatelnou investici, jejíž výše se pohybuje v řádu několika desítek až stovek tisíc korun. Vysoká pořizovací cena je vyvážena jejich účinností při čištění podlah a poměrně dlouhou životností. Její délka je ale podmíněna řádnou údržbou. Po ukončení práce je nutné:

  1. vypustit zbylý čisticí roztok z nádrže na čistou vodu a propláchnout ji, stejně tak propláchnout nádrž na nečistoty
  2. zkontrolovat průchodnost hadic
  3. prohlédnout kartáče nebo pady
  4. zkontrolovat opotřebení zadní stírací gumy
  5. řádně dobít baterie – baterie mají omezený počet nabíjecích cyklů, a pokud se přesně nedodržují zásady správného dobíjení, radikálně to omezuje jejich životnost