♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Mytí prosklených ploch a solárních panelů

11. dubna 2018 / Rady a tipy

Mytí oken patří v domácnosti k nejméně oblíbeným činnostem. Pro úklidové profesionály ale představují okna a další prosklené plochy stále širší pole působnosti.

Moderní architektura využívá velké prosklené plochy stále častěji. Rozsáhlé prosklené plochy dávají budovám tvář, navozují sepětí interiéru a exteriéru, dodávají interiéru vzdušnost a přivádějí dostatek denního světla. Aby ale plnily svůj účel, musí být udržovány v čistotě. Rozšmudlat nečistoty hadrem a pak po nich rozpatlat leštidlo ale není ta pravá cesta k průzračně čistým oknům.

Na hrubé nečistoty škrabka na okna
 

 

V případě čištění prosklených ploch, ať už jde o okna, prosklenou fasádu, nebo výlohu obchodního domu, platí, že jde o poměrně namáhavou ruční práci. Na trhu jsou sice různé účinné prostředky na mytí oken a prosklených ploch, ale ani ten sebeúčinnější okno sám neumyje. Základem je mechanické odstranění nečistot. Existují ale profesionální pomůcky, které tuto práci výrazně usnadní.

Než se začne se samotným mytím, je z prosklené plochy nutné odstranit hrubé nečistoty. Mohou to být zbytky po různých polepkách, kterými okno či jinou prosklenou plochu někdo v minulosti ozdobil, zbytky žvýkaček nebo různé minerální usazeniny nebo zatvrdlé zbytky pylu či prachu. S odstraněním těchto nesmytelných nečistot pomůže škrabka. Je ale nutné věnovat pozornost výběru nářadí.

Nekvalitní nářadí může vést k nevratnému poškození čištěného povrchu. Dobrým tipem je škrabka ErgoTec Unger s žiletkou vyrobenou z kvalitní švédské oceli. Důležitá je ale nejen kvalita nástroje, ale i práce toho, kdo ho používá.

Necitlivým a nesprávným použitím škrabky lze na skle napáchat nevratné škody. Nezbytná je také kontrola břitu škrabky a jeho včasná výměna. Pokud je břit poškozen, může snadno na skle zanechávat vrypy.

Rozmývák a stěrka na okna jsou nezbytné

Základem umytí prosklené plochy je nanesení čisticího prostředku na okno za pomoci vhodného rozmýváku, kterým prostředek po okně rozetřeme. Pak následuje setření stěrkou. U té je důležitá především kvalitní guma. Jakmile je prosklená plocha důkladně vyčištěna, je potřeba ji nechat uschnout, poté následuje její doleštění. Ideálně jen nasucho za použití bavlněné pleny nebo utěrky z mikrovlákna.

Stěrky mají několik variant lišících se držákem (grifem):

  • Bionic držák – s ergonomickou rukojetí vhodný především pro ruční čištění (pokud nepoužíváte teleskop).
  • Klasik držák – základní nejpoužívanější varianta, která je samozřejmě nejekonomičtější.
  • XXL držák – větší rukojeť – lepší kompatibilita s jinými systémy a lepší uchopení.
  • Bionic držák s kloubem – vhodné pro ty, kdo potřebují čistit a stírat plochy pod úhlem, tedy ty plochy, u kterých nemůžete stát v jedné rovině s teleskopem.

Stěrky jsou dodávány ve velikostech 25, 35, 45 a 55 cm. Lišit se může i guma. Soft guma je vhodná pro méně zkušené uživatele. Naopak tvrdší guma hard je vhodná pouze pro zkušené profesionály. Velikosti gum: 25, 35, 41 45, 55, 92, 105 cm.

Na nečistoty, které se nechtějí „pustit“ z povrchu, je nutné použít škrabky na okna. Výběr škrabky by měl reflektovat práci, kterou chcete se škrabkou provádět. Možností je totiž více a využít je lze nejen pro čištění prosklených ploch:

  • Škrabka konus – vhodná pro ruční použití „na krátko“ nebo na teleskop. Břit 10 cm.
  • Škrabka ručka 25 cm – vhodná pro ruční použití i na střední vzdálenosti, nelze nasadit na teleskop. Břit 10 cm.
  • Škrabka násada 120 cm – vhodná pro škrábání podlah a vzdálených ploch. Nevhodná pro použití „na krátko“. Břit 10 cm.
  • Škrabka bezpečnostní – vhodná pro použití „on demand“ – tedy tam, kde je nezbytné mezi čištěním nebo mytím občas i bezpečně seškrábnout rezistentní nečistoty. Je oblíbená nejen u pracovníků v úklidu pro její skladnost a bezpečnost. Břit 4 cm.
  • Trim 1+10 – dvoudílný držák (lišta na břit, otočný kryt) + 10 oboustranných břitů. Držák je též nasaditelný na držák stěrky (grif). Prakticky nejjednodušší škrabka. Břit 10 cm.

Samozřejmostí u všech škrabek jsou vyměnitelné břity.

S umytím větších prosklených ploch nebo takových, které jsou umístěny příliš vysoko nad podlahou, pomáhá teleskopická tyč. Ta dle typu dosáhne až do výše 10 m a v kombinaci s kloubem zaručí správný úhel pro stírání stěrkou. Vše potřebné lze pořídit například v podobě profesionálního setu na mytí oken ErgoTec od značky Unger – ten zahrnuje jak stěrky, rozmýváky, škrabky na okna či mikroutěrku, tak tablety čisticího prostředku i teleskopickou tyč, kterou je možné roztáhnout až na délku 2,5 metru.

Rozmýváky je třeba udržovat v čistotě. Po použití je nutné je vždy alespoň dobře vymáchat v ruce. Návleky lze prát v pračce do teploty 60 °C. Při praní nikdy nepoužívejte aviváž. Po použití či vyprání je nutné rozmýváky nechat vyschnout. Pozor, nikdy nepoužívejte návleky v kombinaci se žíravými látkami a kyselinami!

S tyčí do výšek

Při výběru tyče je třeba brát v potaz maximální dosah. Je nutné také počítat s tím, že člověk drží tyč 120–160 cm nad zemí. Podstatný je i úhel, pod kterým budete pracovat, a nástroje, které budete při čištění používat. S tím totiž souvisí tlak, jaký budete na tyč potřebovat vyvinout. Čím větší tlak a horší úhel, tím horší bude stabilita teleskopické tyče při maximálním vysunutí všech sekcí.

Při modelové situaci komplikovaného čištění do 4 metrů výšky doporučujeme tedy spíše teleskop 3 x 2 m než 2 x 2 m. Pro klasické mytí oken a stěrkování do výšky 4 metrů doporučujeme teleskop 3 x 1,5 m (přesah 50 cm). Velmi oblíbené mezi profesionály i hobby uživateli jsou teleskopy LEWI. Důvod je jednoduchý: Výborná kvalita za bezkonkurenční cenu.

Dvou až čtyřsekční teleskopická tyč je složena z vnitřní hladké hliníkové sekce(í) a vnější hliníkové, proti prokluzu podélně vroubkované trubky. Vnitřní sekce má na spodní části segment, který brání protáčení. Každá vnější trubka je vůči trubce vnitřní uzavírána objímkou s jemným závitem, která zajišťuje dokonalou blokaci.

Při práci s teleskopem je tedy možné vyvinout silný tlak, aniž by došlo k nežádoucímu posuvu pracovních pomůcek. Tyč je ukončena konusem s čepem umožňujícím pevné spojení tyče a používané pracovní pomůcky. Důležitým příslušenstvím k teleskopické tyči je kloub.

Do 4 metrů pracovní výšky volte plastový kloub, nad 4 metry pracovní výšky a při extrémní zátěži lze doporučit volbu ALU kloubu. Všechny teleskopické tyče jsou vybaveny konusem, aby na ně bylo možné nasadit co možná nejširší spektrum nástrojů. Tato položka je náhradní, pokud zakoupíte teleskop, obdržíte ho i s konusem. Teleskopické tyče nacházejí využití nejen při mytí oken a výloh či solárních panelů, ale lze je využít i při údržbě bazénu nebo např. při řezání ve výškách.

Když teleskopická tyč nestačí

Specifickou kategorií jsou prosklené fasády budov. Tady už sebedelší teleskopická tyč nestačí. V úvahu tak přichází mytí z vysokozdvižné plošiny, to je však příliš nákladné. Ekonomičtější cestou je mytí za pomoci horolezecké techniky. To ale vyžaduje nejen profesionální horolezecké vybavení, ale také horolezeckou průpravu a vybavení u pracovníků, kteří takové mytí zajišťují.

V neposlední řadě se na tuto činnost vztahuje mnoho různých předpisů a nařízení. Tuto činnost raději nechte profesionálům. Vhodnými nástroji jsou zařízení na mytí pomocí demineralizované, případně ionizované vody. Ta jsou jak v provedení elektrickém, bez připojení do sítě a také v provedení na připojení na tekoucí vodu nebo ze zásobníku.

Očista pro solární elektrárny

Pracovní postupy a vybavení pro mytí oken nachází využití i při čištění panelů fotovoltaických elektráren. I na nich se den za dnem usazují nečistoty. Prach, pyl atd. Část těchto nečistot s sebou sice vezme vítr a déšť, nicméně ne všechny a vrstva nečistot postupně roste. A omezuje efektivitu panelů. Při zanedbání údržby tak může během několika let poklesnout schopnost panelu měnit energii dopadajících slunečních paprsků na elektřinu až o 10 procent.

Pravidelným čištěním se zabrání také množení parazitických hub, které se často „zabydlí“ v prostoru mezi rámem fotovoltaického panelu a samotným panelem. U těchto povrchů je nutné dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k mechanickému poškození.

Pár praktických rad

  • Okna se snažte nemýt, když je přílišné teplo a plocha je rozpálená, budou se těžko leštit. To samé platí, když mrzne.
  • Okna myjeme svrchu dolů a děláme pohyb ležaté osmičky, kdy v krajích přebytečnou vodu setřeme o mikrovláknový hadr.
  • Gumu stěrky musíte mít vždy ostrou (musí mít hrany), jinak nestírá dobře.
  • Okna myjte jen prostředky na okna. Používání jiných prostředků, třeba na nádobí, může sklo z dlouhodobého hlediska poškodit (naleptat) a okna se pak rychleji špiní.
  • U oken se speciálním ochranným nástřikem buďte opatrní a postupujte dle rad výrobce oken.
  • Ochranné folie na nových oknech po ukončení stavby ihned odstraňte. Po letech je jejich odstranění velmi náročné.

Výběr rozmýváku a návleku rozmýváku na okna

Při volbě druhu návleku vybírejte podle:

  • síly znečištění povrchu, který budete mýt
  • druhu znečištění povrchu (prach, běžné nečistoty nebo zaschlá špína, syntetické nečistoty)
  • frekvence čištění

Typy návleků:

  • White star – klasický návlek pro každodenní čištění.
  • Microfaser – návlek z mikrovlákna, lepší savost, ideální pro čištění velkých ploch.
  • Blue star – kombinace White star a Microfaser – kompromis ceny a výkonu.
  • S padem – pad je podélně na jedné straně rozmýváku, který je z materiálu White star. Je vhodný pro čištění silně znečištěných ploch, na průmyslové čištění.
  • Power – s příměsí ostrého vlasu pro dosažení lepšího mechanického čištění.

Průtočné systémy

Průtočné tyče a kartáče jsou praktickým pomocníkem v okolí domu. Na mytí aut, ale i mnoha jiných věcí, jako jsou fasády atp. Stačí jednoduše připojit pomocí gardena spojky a můžete pracovat.

Vysoká kvalita, náhradní díly, možnost modifikací a pohodlná práce, to jsou výhody průtočných systémů.

  • A) Zvolte si dosah a podle toho tyč/teleskop
  • B) Zvolte si kartáč podle typu povrchu měkký/tvrdý

Chemie pro profesionální čištění oken

Power Gel nebo Liquid Chemie LEWI pro profesionální čištění oken je vyvinuta tak, aby co nejlépe fungovala a práce s ní byla co nejjednodušší. Power gel oproti Power Liquid je gelový přípravek, který se nanáší přímo na navlhčený rozmývák. Není tedy třeba připravovat do kbelíku roztok pro čištění.