♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Čištění koberců aneb jak vybrat extraktor

10. října 2018 / Rady a tipy
Způsobů jak vyčistit koberec je několik, nám se nejvíc osvědčilo strojní čištění pomocí extraktoru. Extraktor je skvělý pomocník pro všechny pracovníky úklidu určený k mokrému čištění koberců, textilem čalouněného nábytku nebo třeba matrací. Že o extraktoru slyšíte poprvé? Nebo přístroj znáte, ale zajímalo by vás na co si při výběru dát pozor? Na tyto i další otázky vám odpovíme v našem článku.
 

A jak extraktor funguje?

Trysky extraktoru nanáší čisticí roztok na znečištěný povrch a současně se rozpuštěná špína pomocí čerpadla odsává z čištěného povrchu zpět. Extraktor se skládá z nádoby na čisticí roztok a odpadní vodu, sacího motoru a čerpadla. Dále je extraktor vybavený sací hadicí pro odvod nečistot, tlakovou hadicí k nanášení čisticího roztoku a hubicí na čištění koberce nebo čalounění.
 

Podle čeho vybírat extraktor

Moc dobře víme, že není koberec jako koberec a může být docela rozdíl, jestli extraktor použijete 1x za měsíc, nebo s ním pracujete den co den. Proto je před nákupem vhodné zvážit parametry, které by ten dokonalý přístroj měl splňovat. Abyste si udělali jasno v tom, jaký extraktor vlastně potřebujete, doporučujeme si položit tyto otázky:

  • Jakou plochu budete s extraktorem čistit?
  • Kolik hodin denně bude extraktor v provozu?
  • Budete extraktor používat jen k čištění koberců, nebo i čalounění?
  • Jak budete extraktor převážet?
  • Zvládne pracovník úklidu s extraktorem snadno manipulovat?

Z odpovědí si snadno poskládáte parametry, které by měl extraktor splňovat.

1. Výkon motoru

Jedním z nejdůležitějších parametrů je sací výkon extraktoru. Hned na začátku je nutné říct, že se často zaměňuje za příkon motoru. Zde ovšem pozor, sací výkon motoru není závislý jen na příkonu, ale i na odporu vzduchu. Ten vzniká procházením vzduchu třeba přes filtry a přepážky extraktoru.

A proč vlastně sledovat sací výkon? Čím vyšší je, tím dokonaleji odsaje čisticí roztok i vodu. Koberec nebo čalounění bude díky tomu rychleji suché, čímž se sníží riziko vzniku plísní.

Špatná zpráva ale je, že výrobci sací výkon moc často neuvádějí. Extraktor tak doporučujeme před koupí vyzkoušet nebo se spokojit s orientačním přepočtem. Sací výkon většinou bývá ⅕ až ⅓ příkonu motoru.

2. Výkon čerpadla

Pro občasné čištění menších ploch nebudete potřebovat nijak závratný výkon čerpadla. Pro každodenní použití nebo čištění velkých ploch koberců a čalounění ale výkonné čerpadlo rozhodně oceníte. Dosáhnete tak lepšího průtoku čisticího prostředku i jeho lepšího zapracování do koberce.

A jak zjistit, jestli má vybraný extraktor dostatečně výkonné čerpadlo? Dívejte se na to, kolik litrů vody za minutu čerpadlem proteče, a na tlak čerpadla. Ten se udává v barech.

Náš TIP: Budete extraktor používat jen pro čištění aut nebo čalounění? Pak vám bude stačit extraktor s méně výkonným čerpadlem.

3. Nádrže na vodu a čisticí roztok

I tady záleží na způsobu používání extraktoru. Pro čištění větších ploch nebo X kusů velkého čalouněného nábytku určitě doporučujeme extraktor s velkými nádržemi. Pokud naopak víte, že extraktor využijete jen k čištění interiéru auta, stačí vám menší nádrže.

Pro lepší představu, k vyčištění koberce s plochou 15 m2 budete potřebovat asi 15 litrů čisticího prostředku a k vyčištění třímístné sedací soupravy si připravte zhruba 20 litrů roztoku.

4. Manipulace se strojem

Stinnou stránkou extraktoru s velkými nádržemi může být horší manipulace. Stroj bude větší a ve výsledku i těžší. Je tak nutné zvážit i terén, kde úklidový pracovník bude čistit. Bude extraktor nosit často do schodů? Jezdit v úzkých uličkách třeba v divadle nebo autobuse? Pak je možná lepší volit o něco menší stroj.

Nad velikostí extraktoru se budeme muset zamyslet i kvůli převážení. Leč je pravda, že většina extraktorů se dá rozložit a vejdou se tak do kufru osobního auta. Jen ho většinou zaberou téměř celý.
 

5. Pozor na servis, náhradní díly i příslušenství

Něco se poničí, ztratí nebo budete potřebovat nějaké to příslušenství navíc. A nový extraktor kvůli tomu přece kupovat nebudete. Před nákupem si proto zjistěte, zda je příslušenství možné doobjednat.

Než extraktor koupíte, zjistěte si také, jestli má vybraná značka v ČR záruční i pozáruční servis. Stroj je totiž nutné pravidelně servisovat a kontrolovat motor i čerpadlo.