♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Jak se správně starat o bazén? Rady pro výběr bazénové chemie

20. srpna 2019 / Sezonní tipy
V posledních letech přibývá zahrad, které zdobí nejrůznější druhy bazénů. Ať jste pořídili menší nafukovací, velký nadzemní, nebo zapuštěný bazén, je nutné se o vodu správně starat. Poradíme vám, jak pečovat o vodu i samotný bazén a jak vybrat správnou bazénovou chemii, aby bylo koupání samá radost.


 

Správná filtrace jezáklad

Kartušová filtrace je vhodná k malým bazénkům, u větších volte filtraci pískovou. Filtraci pravidelně proplachujte a jednou za rok se doporučuje vyměnit křemičitý písek, který je uvnitř filtrace. Vyberte si takovou filtraci, která zvládne celý objem vašeho bazénu vyčistit přibližně dvakrát denně.

Nenechte v bazénu žádné nečistoty

S odstraněním kamínků, listí, hmyzu nebo větviček vám pomůže bazénová síťka. Bazén zakrývejte plachtou a hodně práce vám ušetří vanička na nohy, kterou budete používat před vstupem do bazénu. S odstraněním nečistot, které se usazují na stěnách a dně bazénu, vám pomůžou bazénové vysavače nebo kartáče.

Sledujte pH vody

Aby byla voda v bazénu vhodná ke koupání, musí mít pH v rozmezí 6,8 až 7,4. PH můžete měřit tabletkovým či kapkovým testerem, nebo si můžete pořídit elektronický tester. Pokud je pH vody nižší než 6,8, znamená to, že se v ní vyskytuje vázaný chlór. Voda je nepříjemně cítit, dráždí pokožku i oči a mohou se v ní objevit řasy.

Pokud je naopak pH vody nad 7,4, začíná se zakalovat a také dráždí pokožku a oči. Úpravu hodnoty pH provedete pomocí bazénové chemie na snížení, nebo zvýšení pH.

S chlorem, nebo bez?

Chlorování vody je levnou metodou, jak ji udržet čistou. Řada lidí je ale na chlor citlivá. Může způsobovat alergické reakce, štípe do očí a nepříjemně páchne. Koncentrace chloru ve vodě by se měla pohybovat okolo 0,5 mg/l. O pohodlné dávkování se postará plovoucí dávkovač, který chlor postupně uvolňuje do vody.

Na trhu je dnes velké množství bezchlorové bazénové chemie, která je vhodná i pro osoby s citlivou pokožkou a alergiky.

Co ukáže barva vody?

Mléčně bílá voda = vysoká koncentrace minerálů a vysoké pH

Zelená voda = napadení řasami a mikroorganismy

Hnědá voda = vysoký obsah železa

Vždy je potřeba zkontrolovat hodnotu pH a upravit ji vhodnými přípravky. Použijte šokovou dezinfekci vody a v případě potřeby i projasňovač, který dodá vodě jas a jiskru.

Vhodně zvolená bazénová chemie prodlouží životnost vašeho bazénu a postará se o skvělé zážitky z koupání bez zdravotních rizik.