♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Ekonomika v úklidu

30. srpna 2018 / Rady a tipy

Kvalitní úklid za rozumnou cenu

S cenou je to ovšem těžké. Je nutné nepodlehnout tlaku na nejnižší cenu bez ohledu na náklady. A platí to i pro zákazníky. Nesnažit se hledat jen opticky nejnižší cenu. Každá firma chce přežít, a to i v situaci, kdy je tlačena k cenám, za které přežít nelze. A tak pak přichází na řadu různé fígle, které mohou onu původně „nejlevnější cenovou nabídku“ ve skutečném provozu značně prodražit.
 

Zákazník, který se snaží „optimalizovat“ náklady za úklid tím, že vypíše výběrové řízení na úklidovou firmu, kde hlavním či jediným kritériem je nejnižší cena, tak může být s výsledkem velmi nespokojen. Důsledkem snahy získat úklid za nejnižší cenu může být to, že zákazník platí za úklid, který v podstatě neprobíhá, nebo probíhá „tak, aby se neřeklo“. Sníží se jeho frekvence (místo každý den se uklízí třeba jen dvakrát v týdnu), rozsah (uklízí se jen něco), sníží se kvalita používaných pomůcek (na jednu dávku čisticího prostředku, jednou vodou a jedním hadrem se vytře vše).
 

Špatná kvalita úklidu pak může mít za důsledek i zvýšenou nemocnost zaměstnanců ve firmě, kde se takto uklízí, kvůli zhoršení hygienických podmínek na pracovišti.
 

Úklidové firmy, které přistupují na nejnižší ceny, se však snaží při příliš nízkých cenách „zahojit“ i jinak. Nízká cena se tak může nakonec dost výrazně prodražit, protože smluvní podmínky jsou nastaveny tak, že ona „nejnižší cena“, která vyhrála výběrové řízení, pokrývá jen skutečně ten nejzákladnější, tedy minimální úklid. Cokoli navíc už je důvod k fakturaci „víceprací“ (v cenových nabídkách je to ono kouzelné zaklínadlo „cena od…“, které se ujalo v cenových nabídkách nejen v oblasti úklidu).
 

Snaha „optimalizovat“ náklady na úklid za každou cenu se tak v konečném důsledku může docela prodražit.
 

Kde ušetřit

Místa pro úspory nákladů je samozřejmě nutné neustále hledat. Bez optimalizace nákladů to zkrátka nejde. Kde ale najít prostor pro úspory bez drastického snížení kvality služeb? Jedním z receptů je zvýšení efektivity práce. K tomu jsou ale potřeba i motivovaní a profesně zdatní zaměstnanci, kteří samotný úklid provádí. A ti také potřebují ke své práci dostatečné vybavení.
 

I tady platí, že není dobré spořit za každou cenu a že ne každý prvoplánově ušetřený peníz (například v podobě snížení mezd zaměstnancům či nákupu nejlevnějších úklidových prostředků) přinese skutečnou úsporu.
 

Důležité je také věnovat pozornost kvalitnímu proškolení úklidových pracovníků. Kdo neví pořádně, co má dělat, tomu bude trvat práce déle a může při ní napáchat více škody než užitku. Obezřetnost se vyplatí i při výběru úklidových prostředků. Ty nejlevnější nemusí být vždy nejlepší volbou.
 

Přípravky, které jsou na první pohled hodně drahé, mohou v konečném součtu vyjít mnohem levněji, protože jejich kvalita a ředění se pohybuje zcela v jiných číslech nežli u levných přípravků. Proto je nutné věnovat pozornost výběru dodavatele úklidových prostředků a součástí tohoto výběru by mělo být i testování vzorků jím dodávaných prostředků. Podstatný je i přístup dodavatele, jeho schopnost zajistit plynulé dodávky a řešit případné problémy.
 

Hledání správné ceny

Když máme vybavené a proškolené pracovníky, účinné úklidové prostředky a dobře nastavený systém organizace práce a kontroly její kvality, je nutné mít také správně spočítanou cenu. V ceně se musí promítnout náklady a je nutné, aby tu vznikl i prostor pro zisk.
 

Způsobů, jak určit cenu produktu nebo služby, je více. Základními přístupy jsou tzv. nákladově orientovaná tvorba cen, poptávkově orientovaná tvorba cen a konkurenčně orientovaná tvorba cen. Nákladově orientovaná tvorba cen vychází z kalkulace úplných vlastních nákladů, k nimž se přičte žádoucí zisková přirážka podle rozhodnutí vedení firmy.
 

Její výhodou je jednoduchost a to, že jasně určuje hranici vlastních nákladů, pod kterou nelze dlouhodobě jít. Nevýhodou je, že ne vždy se sejde s očekáváním zákazníka. Toho nezajímají dodavatelovy výrobní náklady, ale užitek, který mu výrobek či služba přinese. Problém také je, že neřeší konkurenci.
 

Poptávkově orientovaná tvorba cen bere za základ ceny zákazníkem vnímanou hodnotu výrobku. Základem úspěšného použití této metody je přesné zjištění názoru kupujícího na hodnotu nabízeného výrobku.
 

Naproti tomu konkurenčně orientovaná tvorba cen reflektuje ceny účtované konkurencí.  Firma zjistí průměr konkurenčních cen, vyhodnotí přednosti a slabiny vlastního výrobku a cenu stanoví buď nad, nebo pod konkurenční průměr. Může se ale stát, že vzniklá cena nijak neodráží náklady spojené se zajištěním služby nebo výrobou produktu.
 

V úklidové branži převažuje nákladová tvorba cen, která vychází z kalkulace úplných vlastních nákladů, k nimž se přičte žádoucí zisková přirážka. Kalkulaci v podobě odhadu „ceny za metr úklidu“ od stolu je dobré poskytovat pouze jako orientační vodítko, je nutné mít možnost uzpůsobit tuto kalkulaci na míru potřebám dané zakázky. Cena závisí také na členitosti prostoru, charakteru povrchů (a tím možným potížím, které komplikují úklid) a také charakteru daného provozu. Jinak náročný je totiž úklid kanceláře a jinak výrobního prostoru.