♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Výhody profesionálních úklidových systémů

30. srpna 2018 / Rady a tipy

Profesionální úklid chce především systém. Jeho součástí jsou i hygienické plány. Ty představují na míru konkrétnímu prostoru sestavený komplex čisticích prostředků spolu se stanovenou frekvencí jejich používání a také se stanoveným způsobem použití. Existují i obecné hygienické plány zpracované pro potřeby určité oblasti provozů. Například pro hotely, nemocnice či kanceláře. Mnozí dodavatelé úklidové chemie mají podobné plány pro své zákazníky připraveny a v případě zájmu jim zpracují i hygienické plány na míru.
 

Hygienický plán je v současné době obecně chápán především jako povinnost daná zákonem a jeho vytváření je pak někdy chápáno jako nutné zlo, které je třeba mít co nejdříve za sebou. Často je pak výsledkem „univerzální“ plán vytvořený na základě předtištěného „mustru“. Tyto vzorové plány ale neřeší specifika daného provozu, včetně různých povrchů, které mohou vyžadovat speciální ošetření, nebo na nich lze bez rizika poškození používat jen úzkou paletu čisticích prostředků.
 

Hygienický plán ale není jen zbytečnost, kterou vyžadují předpisy. Jde o nástroj, který úklidovým pracovníkům říká, co a čím uklízet. Pro příjemce služby je to vodítko pro snadnou kontrolu toho, nakolik úklidová služba plní své povinnosti.
 

Ze strany zákazníků zájem o zpracování hygienických plánů od dodavatelů čisticích prostředků určitě je. V praxi se však často stává, že se z podrobně zpracovaného hygienického plánu, kde jsou přesně uvedeny jednotlivé čisticí prostředky pro různé povrchy a různé části provozu, stane jen cár papíru. V praxi se podle něj úklid neřídí a uklízí se levnějšími přípravky. Někdy i těmi, které nejsou určeny pro profesionální použití, ale pro použití v domácnosti. Taková varianta pak samozřejmě nepřináší efekt, který nabízí použití profesionální úklidové chemie, je ale alespoň na první pohled levnější.
 

Při sestavení hygienického plánu na míru konkrétnímu prostoru a provozu je nutné brát v potaz především typy podlah, obkladů a ostatních čištěných ploch, frekvence úklidu apod. Hygienické plány se zpracovávají pro každý prostor zvlášť, např. toalety a WC, podlahy, kanceláře... Výhodou profesionálně zpracovaného hygienického plánu je, že jde o ucelený program. Jakmile se nastaví, stačí ho už jen dodržovat. Profesionální prostředky zajišťují vysokou mycí a dezinfekční účinnost, hygienický plán určuje nejen použité prostředky, ale i jejich přesné dávkování, což v konečném důsledku snižuje provozní náklady. Samozřejmě pokud je hygienický plán dodržován.