♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Blog

Jak vyčistit koberec od skvrn a kdy je čas na profesionální čištění?

21. února 2021 / Aktuality

Jak vyčistit koberec od skvrn a kdy je čas na profesionální čištění? 

Přestože dnes jsou domácnosti co se týče podlah poměrně rozmanité, koberec najdeme téměř v každé z nich. Velmi často bývá umístěn na frekventovaných místech u sedací soupravy a konferenčního stolku. Proto se také snadno může zašpinit. Víte, jak se zbavit nejčastějších skvrn a kdy je ten správný čas na to, zavolat si profesionální úklidovou službu?
jak-vycistit-koberec.png
 

Suché čištění koberce

Suché čištění se doporučuje zejména u koberců z přírodních materiálů – perských, jutových, sisalových. Těm totiž nesvědčí přílišná vlhkost. U suchého čištění vám stačí jen suchá pěna nebo prášek. Nejdříve koberec vysajte od běžných nečistot. Poté na místo, které chcete vyčistit, naneste vhodný přípravek. Máte-li koberec s delším vláknem, prášek do něj zapracujte pomocí kartáče. Nechte působit podle návodu, krátce poté i s přípravkem vysajte. Výhodou tohoto způsobu čištění je, že můžete koberec ihned začít využívat bez nutnosti schnutí.

Mokré čištění koberce

Více znečištěné koberce čistěte pomocí mokrého čištění. Na to potřebujete speciální prostředek na koberce ve formě pěny nebo saponátu. Při jeho použití vznikne aktivní pěna, která špínu v koberci rozpustí a naváže ji na sebe. Poté nechejte pěnu zaschnout a koberec vysajte. U tohoto čištění máte jistotu, že špínu vyčistíte opravdu důkladně. Na druhou stranu je třeba počítat s delším schnutím.

Profesionální hloubkové čištění

Ještě účinnější než suché a mokré čištění, je profesionální hloubkové (nebo také strojové) čištění. U takového způsobu potřebujete speciální vysavač či tepovač, který tekutinu s prostředkem do koberce dostane pod tlakem a poté ji z něj také vysaje pomocí speciálního nástavce s trubicí. Přístroje tohoto typu jsou poměrně drahé, ale můžete si domů pozvat úklidovou firmu, která práci odvede za vás. Nebo si vysavač půjčit. Parametry přístrojů a ceník najdete tady.

Nevýhodou může být delší schnutí koberce. Naštěstí moderní přístroje vysají zpět až 90 % množství vody.

Jak se zbavit skvrn?

Kromě pravidelného čištění a údržby se ale občas může stát i menší nehoda. Skvrny na koberci vám můžou pěkně zavařit. Jak se jich zbavit co nejefektivněji?

Od krve – Nejdříve se snažte skvrnu odsát pomocí papírových utěrek. Flek nedrhněte, aby se nerozšířil. Poté jej pokropte studenou vodou (nikoliv teplou). Po zhruba 30 minutách ho posypejte kuchyňskou solí. Po další půlhodince vytřete do sucha vlhkým hadříkem.

Od vína - Víno, zejména to červené, vás může na koberci pěkně potrápit. I tady platí odsátí tekutiny co nejrychleji. Poté skvrnu pokapejte citronovou šťávou a zasypte jedlou sodou. Nechte chvíli působit a poté vlhkým hadříkem opět setřete. Opakujte v případě potřeby vícekrát.

Od vosku – Skvrny od vosku můžete odstranit dvojím způsobem: Buď zmrazením vosku pomocí sáčku s ledem a jeho následným oškrábáním. Nebo naopak zahřátím. Stačí vám papírový sáček a žehlička zapnutá na mírný stupeň, kterou budete pomalu přejíždět papír umístěný na skvrně. Vosk se lehce rozpustí a nasaje na papír.

Od mastnoty – Mastnotu můžete odstranit podobně jako vosk. Nejdříve z koberce odstraňte zbytky jídla, poté místo přikryjte papírovými utěrkami. Na ně položte žehličku na nejnižší teplotu a párkrát přes papír přejeďte. Tuk se díky teplu vsákne do papíru. Skvrnu z koberce následně přetřete houbičkou namočenou v octu, mýdlu a vlažné vodě.

jak-vycistit-koberec2.png

Jak často byste měli koberec čistit?

Koberce pravidelně vysávejte, skvrny nárazově čistěte dle potřeby. Myslete ale na to, že hloubkové čištění byste měli provádět alespoň jednou za rok. Pokud jste alergik nebo máte doma domácí mazlíčky, pak častěji, ideálně 2–3x do roka.

Jak o koberec pečovat?

Nehaste, až když hoří. O koberec je třeba se pravidelně starat. Rutinou by mělo být vysávání. Obecně se doporučuje alespoň jednou za týden, máte-li domácí mazlíčky, pak častěji. Vysávejte plochu koberce horizontálně i vertikálně, k čištění hůře dostupných částí použijte vhodný nástavec. Nejdřív byste také měli vysát a až poté setřít prach na policích.

Na co si dát pozor?

Buďte opatrní u koberců z přírodních materiálů. Na ty byste vůbec chemické přípravky používat neměli. Takové perské koberce třeba snesou jen jádrové mýdlo a vlažnou vodu, u dalších materiálů volte raději suché čištění.

Ať už budete čistit jakýkoliv druh koberce, vždycky byste účinek přípravku měli nejdříve otestovat na kousku, abyste měli jistotu, že barevná stálost i struktura koberce nebude nijak poškozena.