♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Blog

Pozor virová hepatitida opět řádí mezi námi!

21. února 2023 / Aktuality

PREVENCE PROTI VIROVÉMU ONEMOCNĚNÍ HEPATITIDOU TYPU A (ŽLOUTENKA)

V současné době se na území ČR objevilo vyšší procento nakažených pacientů onemocněním hepatitidou typu A (žloutenka). Je to sice nejmírnější ze známých typů hepatitid, ale přesto může vyřadit člověka na dlouhou dobu z běžného života. Zdravý člověk se může chránit pouze prevencí, a to především posílenou dezinfekcí pokožky rukou na frekventovaných místech. V případě provádění úklidu by se měla věnovat pozornost prováděnému úklidu, tj. zvýšit jeho kvalitu a frekvenci na veřejných místech a v místech zvýšeného výskytu osob. Pro úklid je nutné v těchto případech používat dezinfekční prostředky, které deklarují virucidní účinky.

Na místa možné nákazy (tzv. dotykové plochy) nebo vytřením ploch za mokra – nejčastěji nádrže WC, splachovadla toalet, umyvadla včetně baterií, komunikační zóny, prostor ve veřejné dopravě (madla a sedačky), kliky dveří obecně, zábradlí, tlačítka dávkovačů nebo i elektronických zařízení (kopírky apod.), veřejné telefonní zařízení, opěrky rukou u nábytku, ovládání výtahů.

Nejúčinnější prevence před nákazou je dokonalá hygiena rukou. Je velmi důležité si ruce umýt po každém použití WC, při příchodu z venkovního prostředí (výtahy, schodiště se zábradlím, prostředky hromadné přepravy osob) a především před každým jídlem.

 

 

Firma CORMEN doporučuje následující přípravky vhodné k tomuto účelu:

 

 

 

KRYSTAL SANAN KLASIK (MZDR 53069/2018/SOZ, Číslo žádosti o povolení biocidního přípravku pro ČR je: BC-AY047878-98)

KRYSTAL SANAN (MZDR 53065/2018/SOZ, Číslo žádosti o povolení biocidního přípravku pro ČR je: BC-AY047878-98)

KRYSTAL Univerzální dezinfekce (MZDR 58183/2017/SOZ)


Tyto výrobky jsou vhodné pro dezinfekci ploch a nesavých povrchů. Nejvhodnější použití je aplikace těchto výrobků rozprašovačem.

 

 

V případě zvýšeného výskytu platí obecně tato doporučení

 – mytí rukou teplou vodou a mýdlem: po každém použití WC před každou konzumací jídla po návratu z venkovního prostředí, po použití veřejné dopravy apod. – zcela nevhodné je pití z jedné lahve (tj. zejména otíráni hrdla lahve rukou), společné ukusování svačiny, sdílení cigaret nebo vodních dýmek – pro případ, kdy si nelze ruce ihned umýt, být vybaven pohotovostním balením dezinfekčního gelu na ruce nebo jednorázovými dezinfekčními ubrousky – vhodným preventivním opatřením je očkování proti hepatitidě typu A, které se provádí na žádost, za úhradu (provádí praktický lékař, očkovací centra) – preventivní očkování proti hepatitidě typu A naléhavě doporučujeme všem učňům a studentům v potravinářských oborech (pokud jsou očkováni, pak v případě kontaktu s nákazou jsou chráněni a nemusí být vyloučeni z provozu)

(zdroj: krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje):