♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Blog

Vyznáte se ve významu zkratek PET, HDPE, BOPP, C/PE či ABS?

29. prosince 2021 / Aktuality, Novinky z naší firmy

Kdo se vyzná ve významu zkratek PET, HDOE, BOPP, C/PE či ABS?

Parta hustých rapperů? Ani tak moc ne.. O hustotu jde, nicméně ne z hlediska životního či hudebního stylu. Jedná se totiž o známé recyklační zkratky, pojďme se podívat pod pokličku. Všude nás tyto recyklační zkratky a symboly plastů obklopují, pojďme se v nich zorientovat a vysvětlit si informace obalu, které nám říkají. Díky tomu pak jednoduše poznáme, jaký druh plastu zkratka označuje a jak s ním pak naložit v rámci recyklačního oběhu.

Jaké je tedy tajemství zkratek PVC a PET?

PET je asi nejznámější zkratka, kterou si nemusíme představovat. Polyethylentereftalát, tedy termoplast ze skupiny polyesterů. Velmi dobře recyklovatelný materiál a setkáváme se s ním denně, jelikož se z něj vyrábí módní doplňky i nápojové lahve, hračky a další.
 

PVC je další známá zkratka, jedná se o zkráceninu pro polyvinylchlorid. Je to velmi dobře tvarovatelný plast a využívá se při výrobě linoleí, potravinářských obalů, instalatérských trubek izolací, instalatérských trubek, výrobků pro zdravotnictví ale třeba také gramofonové desky. Nelze jej však zpracovat s jinými plasty, jelikož má nižší bod tavení.
 

Hodně hustý plasty z polyetylenu!

Známe dva základní typy – nízkou hustotu má polyetylen (LDPE nebo PE-LD) a s vysokou hustotou (HDPE a PE-HD).
 

Ten nejhustější polyetylen nese zkratku HDPE – má vysokou hustotu a patří stejně jako PET mezi termoplasty.  Teplotně odolá rozmezí od -50 °C do 110 °C. Navíc je 100% recyklovatelný. Nejspíše ho máte doma třeba jako mikroten – už víme? Pozor však, Mikroten je obchodní značka, ne označením materiálu, stejně tak platí použití výrazu tetrapack!
 

Díky jeho chemické odolnosti má velkou možnosti využití, je bez zápachu, navíc netoxický a tedy je ideální pro využití v potravinářství. Najdeme ho v kojeneckých lahvích, víček od nápojových lahví, obalových fólií, varných sáčcích ale i ve stavebnictví u rozvodů pitné vody, plynu, různých zásobnících a jímek.
 

Menší husťák LDPE – dokážete si představit jak často se setkáte s tímto druhem plastu? Otevřete skříňku v kuchyni – máte tam umělohmotnou přepravku nebo „igelitku“? Toto jsou výrobky z polyetylenu, který má nízkou hustotu. Odolá teplotám do 80 °C, krátkodobě až 95 °C.
 

A co pak zkratky PS a PP?

Ne, nejedná se o značky p.s. a p.p. které znáte z dopisů, i zde jde o známé druhy plastů.
 

Polypropylen- zkratkou PP je v potravinářském i textilním průmyslu. Vyrábí se z něj umělá textilní vlákna a pružné obaly – různé tuby, obaly od kečupu atp.
 

Polystyren – tento plast se zkratkou PS rozdělujeme na několik dalších skupin. Tím vám nebudu motat hlavu. Má velkou zajímavost – je velmi křehký, zároveň však dokáže být velmi pevný. Známe ho nejvíce ze stavebnictví, kde se používá jako izolační materiál. Stejně jako PP při třízení patří do žlutého kontejneru, vyjma však právě však při polystyrenu použitém ve stavebnictví. Ty patří do sběrného dvora! Stavební polystyren má totiž zkratku EPS a donedávna se při výrobě používal hexabromcyklododekan HBCD – tedy zpomalovač hoření.
 

A co plasty, které nepatří do kontejneru na plasty? Které plasty s méně známými zkratkami nemůžeme třídit?

BOPP je zkratka biaxiálně orientovaný termoplastický polypropylen. Velkou zajímavostí je, že jej nelze deformovat v příčném směru. Je odolný proti přetržení. Ačkoli zkratku BOPP možná neznáte, výrobky vyrobené z tohoto plastu používáme denně. Jsou to totiž balicí fólie či lepicí pásky.
 

Plastový kompozit nesoucí zkratku C/PE je typickým příkladem případem kompozitních materiálů – v tomto případě plastu z polyetylenu (PE) – tedy kombinovaných materiálů, který právě kvůli složení z více materiálů patří do směsného odpadu. Označení C je právě značka z anglického překladu slova kompozitní – „composite“. Za lomítkem je pak materiál převažující ve výrobku. (jako třeba u nápojového kartonu C/PAP, který patří do kontejneru s oranžovým víkem).
 

ABS – tady se nejedná o zkratku brzdového systému aut, nýbrž o zkratku akrylonitrilbutadienstyrem. Slušný výkon to jen přečíst, co?
 

Jedná se o termoplast ze tří kompotent a jejich polymeraci – akrylonitril, butadien a styrol. Plast, který má opravdu vysokou tuhost a odolnost a to vůči velké škále chemikálií, včetně kyselin. ABS se používá hlavně v průmyslu, zabalíte si však do něj oblečení na dovolenou, děcka si z něj staví při hrátkách s LEGO kostičkami.
 

Už je vám to jasné? S rappem to má společného ty gramofonové desky a některé názvy můžete použít jako jméno, co třeba MC BOPP? Taky hustý, co? Tak třízení zdar!