♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Jak vybrat správnou chemii pro úklid

30. srpna 2018 / Rady a tipy

1. Cena

Cena je samozřejmě podstatným faktorem. Namísto té nejnižší ceny by ale spíš měl hrát roli poměr ceny a výkonu. Samotná pořizovací cena ještě nic nevypovídá o dalších výdajích, které se pak projeví až v provozu. Koncentrovaný prostředek může mít vyšší pořizovací cenu, v porovnání s výrobkem o nižší koncentraci však vychází mnohem lépe v přepočtu na provozní náklady tím, že umožňuje naředění, získáme ve výsledku mnohem větší množství výrobku za nižší cenu. Nezbytností při používání koncentrovaných úklidových prostředků je ale jejich správné dávkování.

2. Kvalita

Při výběru čisticích prostředků je dobré zabývat se jejich složením, na druhé straně pokud provozovatel úklidové firmy není vzděláním chemik, nemusí být z této informace příliš moudrý. Kvalita se tak na první pohled posuzuje obtížně. Proto je dobré otestovat si kvalitu čisticích prostředků na malém vzorku a dlouhodobě vsadit na dobrou uživatelskou zkušenost. Používat prostředky, jejichž účinnost už jsme si v praxi dostatečně prověřili. Stejně tak je to s výběrem dodavatele. Nejde jen o dodávku chemie, ale i o schopnost poskytnout odborné poradenství v případě specializované úklidové chemie a spolehlivost v dodávkách.

3. Účinky na zdraví a životní prostředí

Úklidový pracovníci mají povolání, které není úplně bez dopadů na zdraví. Při své práci zacházejí často s chemickými prostředky, které nejsou tak docela bez nepříznivých vlivů na zdraví. Mohou vysoušet pokožku, u citlivějších jedinců způsobovat alergické reakce, silnější dezinfekční prostředky mohou vyžadovat i např. použití respirátorů. Kritériem při výběru mezi srovnatelnými prostředky tak může být i to, zda nevysouší pokožku, neobsahují toxické látky či zda jsou biologicky rozložitelné a jsou tak šetrné i k životnímu prostředí.