♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Blog

Mytí oken není namáhavé – když víte jak na to

19. dubna 2022 / Aktuality
Necháváte předvánoční úklid na poslední chvíli? To nejspíš ničemu nevadí. Určitě byste však neměli odkládat předvánoční mytí oken. Okna by se totiž neměla čistit v mrazu, protože pak z nich jde špatně stírat špína a voda během čištění namrzá. Tak proč si je neumýt ještě než udeří zima? Připravili jsme pro vás kompletní návod, jak správně umýt okna a otestovali za vás několik čistících přípravků.

1) Nejdříve promyslete počasí

Při mytí oken hraje velkou roli počasí. Jak už jsme zmínili v úvodu článku, okna by se neměla mýt v mrazech, ale ani při teplých slunečných dnech. V mrazech není čištění tak účinné, a navíc oknům zrovna neprospívá. Na slunci zase voda rychle schne a na oknech vznikají šmouhy. Ideální teplota pro mytí oken je alespoň 5 °C a zatažená obloha.

 

2) Nepodceňte přípravu

Než se pustíte do samotného čištění oken, měli byste si připravit všechny potřebné pomůcky a čistící přípravky. Kromě toho je důležité odklidit všechny předměty z parapetu, očistit garnýže a vymést prach a další nečistoty z okolí oken. Pro snadné očištění můžete použít speciální ometače prachu a pavučin. Používáte-li žaluzie, nezapomeňte je také umýt.

Pokud jsou vaše okna obtížně přístupná, pak nezapomeňte ani na přípravu žebříku či schůdků. Na vysoká okna pak můžete využít teleskopickou tyč.

 

3) Čištění začněte rámy

Okenní rámy se čistí jako první, jelikož špína, která se na nich drží, by vám později stékala na umytá okna. Pro čištění rámů jsme použili přípravek BESTCLEAN 809 mytí oken:

  • přípravek odlijte do kýble s vlažnou vodou (20 až 40 ml / 10 l vody – dle znečištění)
  • pomocí rozmýváku, houbičky nebo hadru nanášejte vodu na rámy
  • vyčistěte nečistoty
  • setřete do sucha bavlněnou utěrkou

 

Rámy pak můžete rovnou i vyleštit. V tomto případě je ideální NanoPěna PLASTIC. Bohužel jsme neměli možnost ji vyzkoušet, je určena na plastová okna a my jsme přípravky testovali na dřevěných oknech.

Na plastových rámech však tento čistící prostředek vytvoří ochrannou vrstvu, která dokáže chránit jejich povrch i několik měsíců.

 

Postup je jednoduchý:

 

  • rozetřete pěnu na okenním rámu a lehce přeleštěte
  • nechte 20 až 60 minut působit, aby se vytvořila ochranná vrstva

 

4) Vyčistěte skla

Po vyčištění rámů přichází na řadu čištění samotných skel. Řada lidí má strach, že okna nedokážou vyčistit pořádně a bez šmouh. Přesvědčili jsme se však, že při použití kvalitního přípravku to jde bez problémů. Stejně jako na okenní rámy jsme i na mytí skel použili BESTCLEAN 809 mytí oken. Na okně nezanechával žádné šmouhy a během pár minut bylo hotovo. Pro dobrý výsledek je také důležité použít kvalitní stěrku, nám skvěle posloužila Stěrka UNGER:

  • pomocí hadru, rozmýváku či houbičky nanášejte vodu na sklo krouživými pohyby
  • stěrkou postupně stáhněte čistící prostředek ze skla


 

5) Vyleštěte skla

Čištění oken nekončí pouhým umytím. Po umytí je totiž potřeba okna vyleštit. K vyleštění je vhodné použít utěrku z mikrovlákna. V této fázi jsme použili přípravek Buzzy aktivní pěna – Okna a skla, který vytváří na vyčištěných plochách ochrannou vrstvu, a zabraňuje tak usazování nečistot.

Při leštění oceníte hlavně vysokou hustotu pěny, díky čemuž pěna neteče z oken dolů na parapety.

 

6) Užívejte si nablýskaná okna

Díky tomuto postupu se nám podařilo okna ukázkově vyčistit. Na obrázku můžete vidět rozdíl před a po. Budete-li následovat náš postup a použijete-li stejné přípravky, budou i vaše okna zářit čistotou.

Okna před a po