Hygienický plán nastavuje standard úklidu provozovny. Sestavuje se pro každý prostor samostatně, takže například v hotelu budete mít jiný plán pro úklid pokojů a jiný pro toalety v restauraci. Hygienický plán definuje co, jak, čím a jak často se má uklidit.
Hygienický plán pomůže osobám, které úklid provádí, ať už jde o vaše vlastní zaměstnance, nebo externí úklidovou službu. Využívá ho také ten, kdo kontroluje kvalitu provedeného úklidu. V některých provozovnách je plán vyvěšen i pro návštěvníky a klienty, což zvyšuje důvěryhodnost podniku.
Před sestavováním plánu si pečlivě prostor projděte a všímejte si všech maličkostí. Důležité body pro sestavování hygienického plánu jsou zejména:
Předně je nutné si uvědomit, že úklid nezvládnete s jedním čisticím prostředkem, každý povrch vyžaduje jinou péči. V nákupním seznamu by vám tak neměly chybět tyto prostředky:
Stačí textový dokument, ale často se do plánu přidává i grafika, která pomáhá pochopit přesný postup a pořadí úkonů. Nepoužívejte příliš mnoho textu, vytvořte hygienický plán jednoduchý, srozumitelný a graficky atraktivní, aby se v praxi dobře používal.