♠ Jste škola, firma nebo instituce? Zavolejte nám pro nižší ceny na telefon 602 653 310 ♠
logo
kosik
blog header

Poradna

Hygienický plán provozovny: na co nezapomenout

29. září 2019 / Rady a tipy
Každá provozovna by měla mít vypracovaný hygienický plán. Ať už jde o hotel, restauraci, výrobnu, obchod nebo třeba školu či nemocnici. Co při sestavování plánu řešit? A jak by měl správně sestavený hygienický plán vypadat?

Co je to hygienický plán?

Hygienický plán nastavuje standard úklidu provozovny. Sestavuje se pro každý prostor samostatně, takže například v hotelu budete mít jiný plán pro úklid pokojů a jiný pro toalety v restauraci. Hygienický plán definuje co, jak, čím a jak často se má uklidit.

Kdo ho používá?

Hygienický plán pomůže osobám, které úklid provádí, ať už jde o vaše vlastní zaměstnance, nebo externí úklidovou službu. Využívá ho také ten, kdo kontroluje kvalitu provedeného úklidu. V některých provozovnách je plán vyvěšen i pro návštěvníky a klienty, což zvyšuje důvěryhodnost podniku.

Na co se zaměřit při sestavování?

Před sestavováním plánu si pečlivě prostor projděte a všímejte si všech maličkostí. Důležité body pro sestavování hygienického plánu jsou zejména:

  1. vybavení prostoru,
  2. použité materiály (podlaha, obklady, nábytek a další zařízení),
  3. množství osob, které prostor využívají,
  4. činnosti, které se v provozu provádí,
  5. speciální hygienické požadavky (např. v potravinářském průmyslu).

V plánu bude třeba určit:

  1. co se má uklízet,
  2. frekvence úklidu (kdy se má úklid provádět),
  3. jaké se mají použít pomůcky (např. moputěrka z mikrovlákna nebo třeba podlahový mycí stroj),
  4. jaké se mají použít úklidové prostředky.

Jaké zvolit úklidové prostředky?

Předně je nutné si uvědomit, že úklid nezvládnete s jedním čisticím prostředkem, každý povrch vyžaduje jinou péči. V nákupním seznamu by vám tak neměly chybět tyto prostředky:

  1. Čistič koupelen a WC
  2. Přípravek pro údržbu nábytku
  3. Prostředek na mytí podlahy
  4. Prostředek na mytí oken
  5. Gastrochemie pro čištění kuchyňských spotřebičů
  6. Další specializované prostředky – přípravky pro čištění koberců a čalounění nebo odvápňovače

Jak by měl hygienický plán vypadat?

Stačí textový dokument, ale často se do plánu přidává i grafika, která pomáhá pochopit přesný postup a pořadí úkonů. Nepoužívejte příliš mnoho textu, vytvořte hygienický plán jednoduchý, srozumitelný a graficky atraktivní, aby se v praxi dobře používal.